Nagtegael

Beilen

600 woningen in diverse typologieën, 4.000 m2 praktijkruimten, bouw- en woonrijp maken van ruim 50 hectare grondgebied + hoogwaardige inrichting openbaar gebied.

De uitdaging

Sinds 2000 vindt de woningbouw uitbreiding van Beilen plaats in plan Nagtegael. Gefaseerd zijn inmiddels ruim 500 van de circa 700 woningen gerealiseerd. Door de jaren heen is de beeldkwaliteit van de wijk, in het sfeerbeeld van de jaren 1920-1930 overeind gebleven. 

Resultaat

Het uitbreidingsgebied is een wijk met brinken, lanen en hoven, waar de bewoner zich direct thuis voelt. Het behouden en versterken van landschappelijke structuren met veel natuurlijke waarden (zoals houtwallen, waterlopen en historische verbindingsweggetjes) hebben hun dienst bewezen. De wijkdelen worden ontsloten door centrale lanen die eindigen bij een brink. Royale twee-onder-één-kap woningen en statige bomenrijen versterken het karakter. De wijk biedt aan verschillende woningtypen ruimte, zoals vrijstaande woningen van diverse afmetingen, halfvrijstaande woningen, geschakelde woningen, rijwoningen en hofbebouwing. Dit brede aanbod vormt een goede basis om binnen het uitbreidingsgebied een homogene bevolkingsopbouw te verkrijgen. Hagen op de grens tussen tuin en straat zorgen voor een vriendelijke, verzorgde en dorpse aanblik. De komende jaren wordt in kleinere faseringseenheden de wijk afgebouwd.

Foto's

Nagtegael

Kaart

Maps